Mavesyre – for lidt, for meget eller lige tilpas?

Mavesyre er et vigtigt led i fordøjelsen, hvor den er med til at nedbryde partiklerne i maden og slå uvelkomne bakterier ihjel. 

Syreproduktionen i mavesækken styres af histamin, som ved hjælp af receptorer regulerer, om der skal ændres på mængden af mavesyre. Udskillelsen af mavesyre er med til at sikre, at der ikke sker en overvækst af bakterier i tyndtarmen, hvor der normalt ikke er ret mange bakterier, i modsætning til tyktarmen, som indeholder en stor mængde bakterier. 

Ved symptomer på, at der er problemer med mavesyreproduktionen, behandles der ofte mod for meget mavesyre, fordi symptomerne på både for lidt og for meget mavesyre er meget ens. Der er ikke meget fokus på, at symptomerne i virkeligheden også kan skyldes for lidt mavesyre. 

Mavesyreneutraliserende midler kan være årsag til mange symptomer, bl.a. kronisk forstoppelse. Derfor er det altid bedst at afhjælpe problemet gennem kost og kosttilskud, hvis du har for meget mavesyre. Sørg desuden for at få undersøgt, om der er tale om for meget eller for lidt mavesyre, så behandlingen kan målrettes den korrekte årsag.

Ved for lav produktion af mavesyre vil problemerne kun tiltage, hvis der samtidig medicineres med mavesyrehæmmere. Det er derfor en god ide selv at have fokus på, at mavesyreproduktionen faktisk kan være for lav, hvis du lider af symptomer på for meget mavesyre.

Symptomer på for lidt mavesyre

Ved for lav mavesyreproduktion kan der opstå en overvækst af bakterier i tyndtarmen, som kan give symptomer som oppustethed kort efter et måltid, lille appetit med tab af lyst til kød, kvalme og irriteret mave forårsaget af kosttilskud, fødevareallergier, bøvsen eller opstød, samt blodmangel, som ikke afhjælpes ved tilskud af jern og B12-vitamin

Lav mavesyreproduktion er ofte forbundet med sygdomme som:

 • Psoriasis
 • Rosacea
 • Nældefeber (urticaria)
 • Dysfunktion af skjoldbruskkirtlen
 • Eksem
 • Osteoporose (knogleskørhed)
 • Diabetes
 • Autoimmune sygdomme
 • Acne

Faktisk har 40 % af personer med acne for lav produktion af mavesyre. Børn med astma har også ofte for lidt mavesyre, og desuden er for lav produktion af mavesyre tit en del af årsagen ved andre fordøjelsesproblemer.

En nedsat mavesyreproduktion kan være en af årsagerne til mangel på optagelse og omdannelse af vitaminer og mineraler. Jernoptagelsen hæmmes f.eks. af for lidt mavesyre.

Allergi og sensitivitet påvirkes af mængden af mavesyre, da mavesyren er med til at opløse allergifremkaldende stoffer, der kommer ned i mavesækken gennem kosten. Desuden tyder meget på, at ledproblemer kan skyldes lav produktion af mavesyre. Lav mavesyreproduktion kan ligeledes være årsag til leaky gut (utæt tarm), hvor tarmvæggene bliver mere permeable (gennemtrængelige), end de bør være.

Reflux, hvor mavesyren løber tilbage i spiserøret, sidestilles oftest med overproduktion af mavesyre. Det modsatte kan dog også være tilfældet, hvor der i stedet dannes for lidt mavesyre. Der kan også være mange andre årsager til reflux, men det er et godt billede på, at symptomer på for lidt og for meget mavesyre kan være ens og dermed vildledende.

Årsager til lav mavesyreproduktion

Produktionen af mavesyre reduceres ved brug af antibiotika samt ved kroniske sygdomme. Dermed skabes et mere basisk miljø i mavesækken og tarmsystemet, hvilket giver en dårligere fordøjelse og dårligere optag af næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Mangel på zink kan lede til mangel på mavesyre, da zink er vigtig for produktionen af mavesyre. Ved zinkmangel er man også mere disponeret for at udvikle leaky gut (utæt tarm). 

Med alderen nedsættes produktionen af mavesyre, og desuden kan stress også være årsag til, at der ikke produceres nok mavesyre.

Der kan også ligge en infektion med bakterier bag, indtag af for store mængder fedt, sukker og forarbejdet mad, lavt stofskifte samt hypoadreni (binyretræthed).

Det er altid vigtigt at finde årsagen til en lav mavesyreproduktion, så behandlingen kan målrettes rodårsagen.

Årsager til for høj mavesyreproduktion

Ved for store måltider, som måske også indeholder for fed, krydret mad, kan kroppen opjustere produktionen af mavesyre. 

Kaffe, vin, tobak og alkohol, stress både psykisk og fysisk samt overfølsomhed over for fødevarer, er alle faktorer, der kan give for høje niveauer af mavesyre.

Test af mavesyreproduktion

For at teste, om du producerer tilstrækkelige mængder af mavesyre, kan kapsler med betain hydrochlorid (betain HCL) bruges. Der tages en kapsel før et proteinrigt måltid. Hvis du har for høj produktion af mavesyre, vil du straks opleve halsbrand eller sviende og brændende fornemmelser i maven. Hvis ikke du får en reaktion, producerer du for lidt mavesyre. Derfor kan du med fordel fortsætte med at tage kapslerne, hvor du næste gang øger dosis til to kapsler. Du øger antallet en ad gangen, op til højst seks kapsler, indtil du oplever en reaktion. Når reaktionen opstår, trapper du ned til den dosis, der ikke giver en reaktion.

Kapsler med betain HCL er ikke nemme at købe i Danmark, men ved en konsultation ved mig kan du få kapsler udleveret, så du kan tage testen. Desuden kan jeg altid hjælpe dig med at bestille Betain HCL hjem.

Betain HCL øger symptomerne ved for høj produktion af mavesyre, mens kapslerne afhjælper symptomerne ved for lav produktion.

Ved mangel på mavesyre vil der være en øget mængde af protein i afføringen. Det kan undersøges i en laboratorietest kaldet CSAP x 2. Testen giver generelt et godt billede af, hvordan fordøjelseskanalen fungerer. En laboratorietest kan bestilles gennem mig, og ved en konsultation hjælper jeg med at tolke resultaterne.

Behandling

Det er vigtigt at rette op på ubalancer i hele fordøjelseskanalen, når der er problemer med mavesyreproduktionen.

Gennem en konsultation kan du få hjælp til at finde ud af, hvordan lav produktion af mavesyre afhjælpes bedst for dig. Desuden kan jeg hjælpe med at finde ud af, hvad der ellers ligger til grund for dine symptomer.

For at stimulere produktionen af mavesyre er det muligt at tage et tilskud af betain hydrochlorid i en periode. Det er vigtigt samtidig at styrke fordøjelsessystemet og fjerne mulige bagvedliggende årsager til den lave produktion af mavesyre.

På grund af forbindelsen mellem zinkmangel og mangel på mavesyre vil jeg under en konsultation som regel lave en simpel test for at tjekke, om klienten mangler zink. Det er helt ufarligt, og den værste effekt af testen er en grim smag i munden 🙂

Nogle gode råd til at styrke produktionen af mavesyre:

 • Tyg maden grundig ved hvert måltid.
 • Tag dig god tid til at spise.
 • Spis ved sult og ikke for at fortrænge negative følelser.
 • Undgå at spise på farten.
 • Spis bitre urter. 
 • Undgå overspisning.
 • Undgå at drikke eller drik kun lidt under måltider.
 • Gå gerne en tur lige efter et måltid, når det er muligt.
 • Undgå at spise for meget fedt og sukker.
 • Tag lidt citronsaft og æblecidereddike i vand 10 minutter før hvert måltid.

Lav produktion af mavesyre hænger ofte sammen med understimulering af vagusnerven. Stimulering af vagusnerven får mavens celler til at frigive histamin, som regulerer produktionen af mavesyre. Derfor er det vigtigt at stimulere vagusnerven ved lav produktion af mavesyre. Vagusnerven kan bl.a. stimuleres ved hjælp af kuldepåvirkning (f.eks. et koldt bad eller koldt vand i hovedet), at synge eller chante, yoga, dybe vejrtrækninger, ved at følge døgnets rytme eller ved at få hjælp til at frigøre vagusnerven ved en dygtig osteopat. Det hjælper også at grine, at have sociale relationer, at sove nok og at dyrke motion. Faktisk styrkes vagusnerven, hver gang du nyder livet 🙂

Hvis ikke ubalancer i mavesyreproduktionen behandles, kan det give problemer med f.eks. bakteriel overvækst, sår i tolvfingertarmen eller mavesækken, candida-overvækst og meget andet. Desuden vil den manglende mavesyre betyde, at vitaminer og mineraler ikke optages ordentligt, og fordøjelsen vil blive påvirket.

Har du brug for hjælp til at få undersøgt, om du har problemer med produktionen af mavesyre, og hvad du skal gøre ved det, kan du altid bestille en konsultation ved mig, hvor vi går i dybden med dine symptomer og finder en løsning på, hvordan vi behandler dem.

Mavesyre
Mavesyre

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Call Now Button