Gode fødevarer ved PMS

Hvilke fødevarer er mest egnede for dig, der har problemer med PMS – og hvorfor?

Når du har symptomer på PMS, er der nogle bestemte fødevarer, der kan være med til at mindske dine symptomer. Generelt er det en god ide at holde sig til økologiske fødevarer for at undgå kemikalierester. Desuden indeholder kød fra fritgående dyr flere næringsstoffer end traditionelt opdrættede dyr. Det er også en god ide at gå efter fødevarer, der er så lidt forarbejdede som muligt. Hvis der er overskud til det, så lav maden selv fra bunden af rene råvarer. Så ved du altid, hvad din mad indeholder.

Og så er der det med, at der er nogle specielle fødevarer, som har en god indflydelse på de hormoner, der er i ubalance ved PMS. Blandt andet er der disse fødevarer:

  1. Mørk chokolade – indeholder stoffet phenylalanin, som kan mildne fysiske og psykiske symptomer på PMS (og hvem kan ikke lide at få besked på at spise mere chokolade 😉)
  2. Kirsebær, særligt de sure af slagsen – indeholder naturligt melatonin, som man ved PMS sandsynligvis har for lidt af.
  3. Græskarkerneproteinpulver – indeholder tryptofan, en aminosyre, som i kroppen omdannes til serotonin, som igen omdannes til melatonin.
  4. Fjerkræ og æg – gode proteinkilder, som samtidig er gode kilder til tryptofan.
  5. Kål – hæmmer inflammation og smerte omkring menstruationen, holder fordøjelsessystemet i gang og forbedrer østrogenmetabolismen.
  6. Sunde kulhydrater – f.eks. rodfrugter, quinoa, kartofler og glutenfri pasta. Sunde kulhydrater er med til at konvertere tryptofan til serotonin, så det er vigtigt at få gode kulhydrater op til og under menstruation.

Fødevarernes egenskaber

Chokolade er gavnligt på flere måder. Gennem indholdet af phenylalanin er det med til at mildne symptomerne på PMS, både de fysiske og de psykiske. Samtidig indeholder kakao naturlige MAO-hæmmere, hvilket får serotonin til at virke i længere tid i hjernen. Serotonin kaldes også lykkehormonet eller glædeshormonet, så det vil vi jo gerne have mere af 😉 Husk at gå efter chokolade med mindst 70 % kakaoindhold – gerne raw og økologisk.

Kirsebær er ikke altid nemme at få fat i, men de er en god kilde til melatonin, søvnhormonet, som er vigtig for vores søvn. Søvn påvirker hele kroppen og er utroligt vigtig for alle kroppens funktioner. De fleste fungerer bedst med 8-9 timers søvn hver nat i en stabil rytme hele ugen igennem. Samtidig får du mest muligt ud af din nattesøvn ved at komme i seng inden kl. 22.

Melatonin dannes også fra serotonin, som kroppen kan danne ved hjælp af tryptofan. Gode tryptofanrige fødevarer er græskarkerneproteinpulver, fjerkræ og æg, men også bananer og mandler. Optimale serotoninniveauer mindsker desuden cravings (lyst til specielle fødevarer) og gør humøret stabilt og positivt.

Kål har mange gode egenskaber, men i forhold til PMS hjælper kål til at hæmme inflammationen i kroppen omkring menstruationen. Det kan give færre smerter i underlivet. Desuden er kål godt for fordøjelsessystemet, som har stor indflydelse på hormonsystemet. Kål forbedrer også østrogenmetabolismen, som sørger for, at de potentielt skadelige østrogener bliver omdannet til mindre skadelige eller endda gavnlige østrogener.

Kulhydrater er vigtige for ægløsningen, men hjælper samtidig ved omdannelsen af tryptofan til serotonin. Hvis du ikke spiser nok (sunde) kulhydrater, kan omdannelsen ikke ske, og du vil derfor komme til at mangle serotonin. Som jeg har skrevet før, er serotonin vigtigt, da det i sig selv fungerer som et lykkehormon, og fordi det omdannes til melatonin, som sikrer en god søvn. Mangel på kulhydrater kan i sig selv være årsagen til symptomerne på PMS, og kan samtidig give dårlig søvn og gøre dig trist. De sunde kulhydrater er uforarbejdede og langsomme kulhydrater. Langsomme kulhydrater er f.eks. grøntsager, nødder og fuldkornsprodukter, som indeholder masser af fibre og færre kalorier i modsætning til de hurtige og stivelsesholdige kulhydrater, som er hvidt brød, hvide ris, hvedepasta mv.

Du kan læse mit indlæg om PMS her, hvis du vil vide mere om emnet. Og som altid er du velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker en afklaring af, om jeg kan hjælpe dig med dine hormonelle ubalancer.

Fødevarer mod PMS
Fødevarer mod PMS

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Call Now Button