Gluten – er det godt eller skidt?

Gluten – er det egentligt godt eller skidt for dig?

Der har været meget skriveri om gluten de senere år, og flere og flere fravælger at spise gluten. Men hvad er det, der gør gluten til et problem?

Hvad er gluten?

Gluten er et protein i korn (hvede, byg og rug). Det er gluten, der holder sammen på dejen og giver brødet dets struktur, når man bager brød med glutenholdigt mel. 

Men inde i tarmene gør gluten tarmvæggene mere utætte, end de skal være, og det er her, problemerne kan opstå. Gluten øger tarmpermeabiliteten ved alle mennesker, men ikke alle får problemer. 

Hvornår giver gluten problemer?

Hvis tarmene er sunde, og der ikke er allergi eller intolerance overfor gluten, vil tarmvæggene hurtigt lukke sig igen. Men hvis tarmene ikke fungerer optimalt, vil indhold fra tarmene kunne sive ud gennem tarmvæggene og lave rod i kroppen. Det kan give inflammation og gøre kroppen overfølsom over for en eller flere fødevarer.

Den øgede utæthed af tarmene kan bl.a. føre til fordøjelsesbesvær med luft i maven og oppustethed, ledsmerter, fødevareallergi, mangel på næringsstoffer, infektioner forskellige steder i kroppen og udviklingen af autoimmune sygdomme.

Cøliaki eller overfølsomhed

Hvis du har mistanke om, at du har cøliaki, hvor du har allergi over for gluten, skal du sørge for at blive undersøgt, inden du undlader gluten i kosten. Uden glutenholdig kost er det nemlig ikke muligt at se de klassiske tegn på cøliaki ved en undersøgelse af tarmen.

Har du ikke cøliaki, men oplever du ubehag, når du spiser gluten, kan du sagtens prøve at spise glutenfrit i en periode og se, om det gør en forskel. Hvis gluten påvirker dig negativt, kan det også være en god ide at udelade mælkeprodukter, for ved utætte tarme laver mælkeprodukter nemt rod i systemet. 

Svaret på, om gluten er godt eller skidt, kommer altså an på, hvordan dine tarme har det, og hvordan din krop reagerer på gluten. 

Hvis du vil blive klogere på, hvordan fordøjelsen fungerer, kan du læse om fordøjelsessystemets betydning her.

Tåler du gluten?

Har du brug for hjælp til at finde ud af, om du har problemer med gluten? Ring eller skriv for en afklarende samtale. Jeg kan hjælpe dig med at finde frem til, hvordan din krop har det med gluten. Du kan også få lavet en laboratorietest, der viser, om du er genetisk betinget for at udvikle cøliaki.

Hvis du vil spise mindre gluten eller helt undgå gluten, kan du finde opskrifter på glutenfrit brød her.

Gluten - godt eller skidt
Gluten - godt eller skidt?
Gluten - godt eller skidt?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Call Now Button