Akne

Hvad er akne?

Akne er det mest udbredte hudproblem. Der findes både en almindelig og en svær variant. Akne viser sig ved, at hårsække og talgkirtler i huden i ansigtet og på overkroppen stopper til, og der kan derfor opstå betændelse.

Årsager til akne

Akne er genetisk betinget, så hvis ens forældre har akne, har man selv en større risiko for at udvikle akne. Bakterier i huden (Propionebacterium acnes) kan skabe inflammation og være medvirkende til, at der kommer udbrud af akne. 

Hormoner spiller også ind i udviklingen af akne. Androgener, altså mandlige kønshormoner, påvirker talgproduktionen i huden. Ubalancer i hormonerne kan derfor være en af årsagerne til akne. Ved akne har huden en større aktivitet af udviklingen af et enzym, som øger produktionen af et meget aktivt mandligt kønshormon, kaldet dihydrotestosteron (DHT), lokalt i hudens væv. 

Altså udvikles der akne, hvis talgkirtlerne blokeres, samtidig med, at der er overvækst af aknefremkaldende bakterier på huden og en øget produktion af androgener, som øger talgproduktionen.

Forværring af akne

Flere ting er med til at forværre akne. Insulinubalancer og stress påvirker huden og immunforsvaret og kan bevirke, at der er flere og værre udbrud af akne. Ved ustabile insulinniveauer kan kost og livsstil ændres, så insulinniveauerne ikke længere bliver for høje.

Behandlingen af huden kan også være med til at forøge problemerne ved akne. Nogle former for creme og kosmetik indeholder stoffer, som er med til at forværre problemet. For megen vask og skrubben af ansigtet kan også have en negativ effekt.

Mangel på zink er også medvirkende til at øge problemerne ved akne. Zink dræber de bakterier, som er med til at udvikle akne. Samtidig virker zink helende på huden, reducerer produktionen af androgener og mindsker inflammationen.

For kvinder kan årsagen til akne være PCO(S), hvor der er forhøjede androgenniveauer. Hvis der samtidig er overvækst af den bakterie, der udvikler akne, samt tilstoppede talgkirtler, er betingelserne for udvikling af akne til stede.

Behandling af akne

Som altid er det vigtigt at se på alle de faktorer, der er til stede ved udviklingen af akne, samt den livsstil og den kost, du lever efter, hvis du lider af akne. Akne er ikke noget, du skal leve med eller behøver at behandle medicinsk. I stedet kan du selv tage ansvar for at få fjernet din akne, hvis du får hjælp til at finde årsagen bag, så årsagen og ikke symptomerne kan behandles.

Bestil tid til en afklarende samtale, hvis du vil høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med at finde og behandle årsagen til din akne.

Akne
Akne er genetisk betinget
Akne er det mest udbredte hudproblem

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Call Now Button