Kraftige menstruationer

Årsager og behandling

Årsagen til kraftige menstruationer findes oftest i hormoner, der ikke er i balance. Det er tit en kombination af, at niveauerne af progesteron er lave, mens der er overskud af østrogen.

Progesteron og østrogen er vigtige i forhold til din cyklus og dit velbefindende gennem hele cyklus.

Progesteron

Progesteron dannes, når der har været ægløsning. Den follikel, som ægget har været i, vil efter ægløsningen danne progesteron. Progesteron er et hormon, der bl.a. har en beroligende effekt på hjernen og også er en forløber for flere andre hormoner. Samtidig stabiliserer progesteron blødningen under menstruationen, så derfor vil lave niveauer af progesteron også give kraftige blødninger.

Lave niveauer af progesteron kan skyldes manglende ægløsning, PCO eller perimenopause (perioden lige før overgangsalderen).

Ægløsning er pga. udskillelsen af progesteron rigtig vigtig, også selvom du ikke har ønsker om at blive gravid.  Der dannes også en smule progesteron i binyrerne, men de største mængder dannes af folliklen lige efter ægløsning. Derfor er det en god ide at passe på sin ægløsning og give kroppen de bedste betingelser for en sund menstruationscyklus. 

Østrogen

Østrogen er det kvindelige kønshormon og findes i flere former, bl.a. østradiol, som er det østrogen, der gør os glade. Inden ægløsningen producerer folliklen østradiol. Østradiol stimulerer humøret og øger libidoen, og samtidig har hormonet en god indvirkning på hele kroppen. Bl.a. forebygger østradiol insulinresistens og styrker knoglerne.

Høje niveauer af østrogen kan skyldes, at æggestokkene producerer store mængder af østrogen, eller at der ikke nedbrydes nok østrogen. 

Under perimenopausen vil der også blive produceret store mængder østrogen, samtidig med, at der er færre ægløsninger. Det kan derfor føre til kraftige menstruationer.

Andre årsager

Ud over de hormonelle ubalancer, kan kraftige blødninger bl.a. også komme, hvis du får lagt en kobberspiral op. 

Du kan også opleve at få kraftige menstruationer, hvis du lige er stoppet med p-piller. Det kan være fordi, at kroppen har været under påvirkning af kunstige hormoner, eller fordi en skjult hormonel ubalance nu får mulighed for at komme til udtryk. Hvis du er startet med p-piller pga. PCO, vil der stadig være en ubalance i kroppen, fordi årsagen ikke er fjernet.

Behandling af årsagen

For at få mindsket de kraftige menstruationer, er det vigtigt at finde frem til, hvad årsagen er. Hvis det er en kobberspiral, der skaber problemet, kan den fjernes. Hormonelle ubalancer kan rettes op, så snart årsagen til ubalancerne er fundet. Der er forskellige måder at rette dem op på, alt efter årsagen. 

For at lindre kraftige menstruationer, kan du bruge forskellige urter, som virker sammentrækkende på blodkar. F.eks kan du drikke røllikeinfusion, hvor du overhælder 2-3 spsk. tørret røllike med 1 liter vand og lader det trække i et par timer. Røllike virker sammentrækkende på slimhinderne i livmoderen og kan derfor mindske blødningen. 

Antiinflammatorisk kost og C-vitamin kan være med til at mindske kraftige blødninger. Samtidig øger C-vitamin optagelsen af jern, hvilket er vigtigt ved kraftige blødninger, hvor man risikerer at komme i underskud af jern.

Der er andre urter, fødevarer og kosttilskud, der kan hjælpe mod kraftige blødninger, bl.a. Vitex Agnus Castus, der påvirker hormonproduktionen. Hvis du ikke har lyst til at forsøge dig frem med dyre kosttilskud, hvor du ikke helt ved, hvad der virker, kan du få hjælp gennem en udredning og behandling ved mig.

Det vigtigste vil dog altid være at få behandlet rodårsagen bag de kraftige menstruationer. Det er det, jeg hjælper mine klienter med, så de får en præcis plan for, hvordan den hormonelle balance genoprettes. 

Kobberspiral kan være årsag til kraftig menstruation
Kraftig menstruation skyldes ofte hormonelle ubalancer
Kraftig menstruation styres af hormoner

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Call Now Button